Recepty z Irska

9. prosince 2007 v 11:35 | Dany |  Ireland...♥

Recepty z Irska

...aneb malá irská kuchařka. Více o irské gastronomii.





Irish stew

Jako u každého jídla, tím spíše u guláše, existuje množství variant. Zde je jeden klasický předpis.
  • 600g syrového masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
  • 600g brambor
  • 200g mrkve
  • 200g cibule
  • 6 šálků masového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • česnek, snítka tymiánu, sůl, pepř, sekaná petrželka
  • lze přidat i šálek piva Guinness nebo červeného vína, případně oboje
Maso pokrájíme na kostky, oloupané brambory, mrkev a cibuli na kolečka. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme kostky masa (cca 5 min), pak přidáme česnek a ještě asi minutu smažíme. Po té přilijeme vývar (případně pivo nebo víno), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Zatím v druhém hrnci roztavíme máslo, přidáme brambory, cibuli a mrkev a do zlatova opékáme (cca 20 min). V průběhu přidáme pepř.
Nakonec vysypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (cca dalších 40 min). Před podáváním případně dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však Irish stew až druhý den, po té, co se dobře proleží.

Shepherd's pie

Původně irské jídlo, které se v různých obměnách rozšířilo i do dalších zemí, zejména Británie a Severní Ameriky.
  • ½ kg mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí)
  • 1 kg brambor
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml vývaru (lze užít masox)
  • 200 ml mléka
  • 2 mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.)
  • strouhaný sýr na zapečení (volitelně)
  • koření: rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl.
Mleté maso na pánvi osmažíme do hněda, přidáme mrkev pokrájenou na kolečka (či jinou zeleninu), osmaženou cibulku a koření. Směs zaprášíme moukou, mícháme a ještě chvíli (cca 3 min) pražíme. Pak zalijeme vývarem a necháme asi půl hodiny dusit.
Zatím oloupeme, nakrájíme a uvaříme brambory. Kompletně slijeme vodu a brambory rozmačkáme na co nejhladší směs. Přidáme máslo, mléko a koření dle chuti. Vypracujeme hladkou a spíše řidčí kaši, která pak dobře "zapadne" do hrbolatého povrchu mletého masa (viz dále).
Jakmile je maso měkké, slijeme přebytečnou tekutinu, případně ještě necháme na ohni odpařit. Připravenou směs rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na dno pečící misky nebo pekáčku. Překryjeme bramborovou kaší, uhladíme a potřeme rozpuštěným máslem (případně posypeme strouhaným sýrem). Propícháme vidličkou a dáme zapékat.
V předehřáté pečící troubě zapákéme na 200°C asi ½ - ¾ h, dokud povrch není do zlatova opečen.

Irská káva

Je samozřejmě na každém kuchaři či barmanovi, jak tento celkem jednoduchý míchaný nápoj připraví, ale zde je originální postup z Irska:
  • 4 díly silné černé kávy
  • 2 díly irské whiskey
  • 1,5 dílu čerstvé smetany (nikoliv šlehačky)
  • 1 lžička cukru, nejlépe hnědého
Kávu, whiskey a cukr smícháme a zahřejeme, ale nevaříme! Nalijeme do sklenky z varného skla a opatrně převrstvíme smetanou, která při troše šikovnosti zůstane oddělena nad kávou. Podává se horké.
Poznámka: pokud použijete "europanáka" whisky (4 cl), pak potřebujete 8cl kávy a 3 cl smetany. Výsledkem bude 1,5 dcl sklenka irské kávy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama