Christian Bale

18. listopadu 2009 v 18:54 | Dany |  Další herci

Christian Bale






Datum narození: 30. 01. 1974
Místo narození:
Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales
Znamení: Vodnář
Výška: 179 cm






Životopis

Pochází z rodiny s dlouhou hereckou tradicí; jeho dědeček byl hercem a matka původně vystupovala jako cirkusová tanečnice. Jeho otec, někdejší pilot, pracuje jako finanční poradce. Jejich vzdálenou příbuznou byla v Brotánii legendární Lillie Langtry (1953-1929), milenka prince z Wallesu. Christian má tři starší sestry, Erin je hudebnice, Sharon počítačová expertka a Louise je divadelní hrečka a režiséka. Uměleckou dráhu začínal jako devítiletý v TV reklamách a na divadle v Londýně.

Na TV obrazovce poprvé zaujal úlohou následníka ruského trůnu Alexandra v historickém dramatu Anastazie. Pro film ho objevil Steven Spielberg, který ho v konkurenci 4000 uchazečů obsadil do hlavní role zhýčkaného anglického chlapce Jima Grahama, o jehož tříletém pobytu v japonském zajateckém táboře vypráví epické drama z 2. světové války podle stejnojmenného autobiografického románu J. G. Ballarda Říše slunce (Zvláštní
cena Národní film. rady).





S nedávnou i vzdálenou minulostí jsou spojeny také jeho další výrazné film. postavy: gymnazista z bohaté aristokratické rodiny Thomas Berger, který je zamilován do literárně nadané dívky (Winona Ryderová), v hudebním retrofilmu Swing Kids (r. Th. Carter); Angličan Edward Rosier, ucházející se o ruku nedostupné mladé dívky (Valentina Cerviová), v psychologické adaptaci románu Henryho Jamese Portrét dámy (r. J. Campionová);

Dále si zahrál zamlklého intelektuála Laurie a přítel početné dívčí rodiny, v romantickém snímku podle stejnojmenného románu Louisy May Alcottové Malé ženy (r. G. Armstrongová); Ježíš Nazaretský v biblickém TV dramatu Marie, Matka Boží; athénský voják Demetrius v přepisu známé Shakespearovy komedie Sen noci svatojánské (r. M. Hoffman).

Christian žije se svou manželkou bývalou srbskou modelkou, vizážistkou a osobní asistentkou Winony Ryder Sandrou Blažic. Mají spolu dceru Emmeline, která se narodila 27. března 2005 v Santa Monice, kde rodina v soukromém apartmánu žije a vyhýbají se kontaktu s bulvárními médii.







Filmografie

Jako herec
2009 -Killing Pablo
2009 -Veřejní nepřátelé (Public Enemies)
2009 -Terminator 4 (Terminator Salvation)
2008 -Temný rytíř (The Dark Knight) role: Batman / Bruce Wayne
2007 -Vlak do Yumy (3:10 to Yuma) role: Dan Evans
2007 -Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (I'm Not There) role: Jack/Pastor John
2007 -Noche desesperada, La role: Jim Luther Davis
2006 -Dokonalý trik (Prestige, The) role: Alfred Borden
2006 -Temný úsvit (Rescue Dawn) role: Dieter
2005 -
Batman začíná (Batman Begins) role: Batman / Bruce Wayne









2005 -Drsné časy (Harsh Times) role: Jim Luther Davis
2005 -Nový svět (New World, The) role: John Rolfe
2005 -Premio Donostia a Willem Dafoe role: Patrick Bateman
2005 -The Machinist: Breaking the Rules
2004 -Zámek v oblacích (Hauru no ugoku shiro) role: Howl
2004 -Mechanik (Maquinista, El) role: Trevor Reznik
2002 -Equilibrium role: John Preston
2002 -Laurel Canyon role: Sam
2002 -Království ohně (Reign of Fire) role: Quinn Abercromby
2001 -Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli´s Mandolin) role: Mandras
2000 -
Americké psycho (American Psycho) role: Patrick Bateman





2000 -Drsnej Shaft (Shaft) role: Walter Wade, Jr.
1999 -Sen noci svatojánské (A Midsummer Night's Dream) role: Demetrius
1999 -Mary, Mother of Jesus role: Jesus of Nazareth
1999 -The Alien Legacy
1998 -All the Little Animals role: Bobby Platt
1998 -Sametová extáze (Velvet Goldmine) role: Arthur Stuart
1997 -Metroland role: Chris
1997 -Pocahontas role: Thomas
1996 -
Bomba pro Greenwich / Tajný Agent (Secret Agent, The) role: Stevie





1996 -The Portrait of a Lady role: Edward Rosier
1995 -Pocahontas role: Thomas
1994 -Malé ženy (Little Women) role: Laurie
1994 -Prince of Jutland role: Amled
1993 -Swing Kids role: Thomas Berger
1992 -
Newsies role: Jack 'Cowboy' Kelly




1991 -A Murder of Quality role: Tim Perkins
1990 -Ostrov pokladů (Treasure Island) role: Jim Hawkins
1989 -Jindřich V. (Henry V) role: Boy
1987 -Říše slunce (Empire of the Sun) role: Jim 'Jamie' Graham
1987 -Mio min Mio role: Jum-Jum/Benke
1986 -Anastázie (Anastasia: The Mystery of Anna) role: Alexei







Jako producent
2005 -Drsné časy (Harsh Times)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Na co se u mě nejvíc koukáš nb co tě zajímá???

Herci nebo zpěváci...
Enrique nebo Colin...
Zajímavosti...
Psi...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama